Click here for the ENGLISH version

Een tijdje geleden ben ik gestart met het ontwikkelen van een water meter gateway die het dagelijkse waterverbruik inzichtelijk maakt. Deze gateway kan eenvoudig bevestigd worden op iedere water meter die is voorzien van een draaiwieltje met metalen plaatje. De gateway geeft via MQTT alle gegevens door aan het door jou gebruikte domotica systeem.

Nu beschikbaar op SmartGateways.nl

Klik hier voor de review door GadgetFreaks

Door FWD.NL beoordeeld met een 9. Klik hier voor de review.

Eenvoudige bevestiging:

De gateway wordt geleverd met een kleine sensor die bevestigd dient te worden op de meter. Bij de gateway zit een universele houder waar de sensor in geklikt kan worden (niet getoond op afbeelding). Deze houder kan met het meegeleverde klittenband van 1 meter worden bevestigd aan de meter. Het bevestigen kan hiermee door iedereen snel worden gedaan. De sensor is aan de gateway bevestigd met een kabel van 1.20 meter. Hierdoor kan de gateway zelf op een manier worden gemonteerd zodat deze niet nat wordt. Dit zal het wifi bereik ook ten goede komen.

Configuratie

De watermeter gateway zal bij het eerste gebruik een wifi netwerk uitzenden. Indien met het “CONNECTIX WATERMETER” ssid wordt verbonden kan het eigen netwerk worden geselecteerd. De huidige meterstand kan worden ingevoerd. De factor is de vermenigvuldigingsfactor voor het aantal liters dat verbruikt wordt bij één omwenteling. In de meeste gevallen is dit 1, namelijk één omwenteling per liter. Indien het wieltje 1 omwenteling maakt voor iedere 10 liter dient hier 10 te worden ingevuld.

Vul vervolgens de MQTT gegevens in van jouw broker. (een installatie van Mosquitto MQTT vind je hier)

Indien op save wordt gedrukt zal de configuratie worden opgeslagen en verbindt de gateway met jouw wifi netwerk. De gateway zal nu bij iedere omwenteling de nieuwe meterstand doorgeven aan de mqtt server.

MQTT topics

De watermeter gateway zal naar de volgende MQTT topics publiceren:

Deze topics kunnen door Home Assistant, Domoticz of ieder ander pakket worden uitgelezen en vervolgens worden weergegeven in een dashboard. De mogelijkheden zijn hierdoor eindeloos!

Geheugen

De gateway zal iedere 10 minuten de huidige meterstand opslaan op het interne geheugen van de gateway. Dit voorkomt dat bij een stroomonderbreking of herstart de gateway de initieel ingestelde meterstand doorgeeft. Hierdoor zal het door jou gebruikte domotica systeem altijd de juiste meterstanden weergeven. Indien er sinds de laatste backup geen wijziging van de meterstanden heeft plaatsgevonden zal er geen nieuwe backup worden gemaakt. Hierdoor wordt het flashgeheugen van de gateway minder belast en zul je nog lang plezier hebben van deze gateway.

Firmware updates

De ontwikkeling staat nooit stil. Hierdoor kan het zijn dat er nieuwe firmware updates uit worden gebracht. Deze updates kunnen automatisch worden geïnstalleerd. De gateway zal ieder uur automatisch controleren of er updates zijn. Deze kunnen vervolgens door een druk op de knop worden geïnstalleerd.

De versieinformatie van de gateway en de beschikbare nieuwe firmware worden ook via MQTT doorgegeven. Hierdoor kan deze informatie op het door jou gebruikte dashboard worden getoond. De nieuwe updates kunnen zelfs via het Home Assistant dashboard worden geïnstalleerd zonder fysiek bij de watermeter te zijn!

Home Assistant dashboard

Binnen Home Assistant kan bijvoorbeeld het volgende dashbard worden getoond.

Hierop zijn alle waarden te zien de de watermeter doorgeeft en wordt het verbruik per huur, dag en maand automatisch berekend.

Door te klikken op een waarde wordt een gedetailleerde grafiek van het verbruik getoond.

De instructie voor Home Assistant is hier te vinden: https://www.connectix.nl/watermeter-koppelen-aan-home-assistant/

Ondersteuning voor Domoticz

De gateway kan eenvoudig worden gekoppeld binnen Domoticz door de ingebouwde webserver met API. De instructie is hier te vinden: https://www.connectix.nl/watermeter-uitlezen-met-domoticz/

Ondersteuning voor Homey

De gateway heeft een eigen app in de Homey app store waardoor dit de eerste watermeter is met ondersteuning voor Homey! Download de app hier:

https://homey.app/nl-nl/app/com.cyclone-software.smartgateways/SmartGateways/

Diagnostische gegevens

Er kan ook een kolom met diagnostische gegevens worden weergegeven. Hierop worden zaken getoond als het mac adres van de gateway en de geïnstalleerde firmware. Door op het rechtse bliksemschichtje te klikken kan de nieuwste firmware worden geïnstalleerd. Dit gebeurt volledig automatisch.

De gateway zal de tijd publiceren wanneer deze het laatst is opgestart. Dit kan helpt bij het vinden van storingen.

In het paneel aan de rechterkant wordt de sterkte van het wifi signaal (rssi) getoond dat de gateway ontvangt. Een ontvangst is zeer goed tussen de -30 en -63 dB. Tussen -63 en -75 is dit matig en lager dan -73 is slecht. Door deze informatie krijg je een goed beeld of de gateway naar behoren functioneert.

Voeding

De watermeter gateway dient gevoed te worden via een micro usb-adapter. Deze wordt niet meegeleverd omdat de meeste mensen er nog wel een hebben liggen. Hierdoor kan de gateway voor een redelijke prijs worden aangeboden.

Nu beschikbaar!

De gateway is beschikbaar op smartgateways.nl voor een prijs van 49,50. Dit is inclusief bevestigingsmateriaal en handleiding. Verzending per brievenbuspakje voor Nederland en België.

Lees hier hoe je de Watermeter gateway kunt koppelen aan Home Assistant

Watermeter uitlezen met Home Assistant

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Privacy Preference Center